Fa'ailoa le Talafa'asolopito ma le Fa'aaogaina o Su'ega

Su'egaua avea o se vaega taua o le aganuu a Asia mo le faitau afe o tausaga ma o se laulau autu i le tele o atunuu Asia i Sasae, e aofia ai Saina, Iapani, Korea i Saute ma Vietnam. O le tala fa'asolopito ma le fa'aogaina o to'oto'o e maua'a loloto i tu ma aga ma ua fa'atupuina i le aluga o taimi e avea ma itu taua o le tausami ma faiga tau taumafa i nei itulagi.

O le tala faasolopito o laau tootoo e mafai ona maua i tua i Saina anamua. I le taimi muamua, sa faaaogā fasi laau e kuka ai, ae lē mo meaʻai. O le uluaʻi faʻamaoniga o laau tootoo na amata mai i le Shang Dynasty pe tusa o le 1200 BC, ina ua faia i le apamemea ma faʻaaogaina mo le kuka ma le uuina o meaʻai. I le aluga o taimi, na salalau atu le faʻaogaina o laau tootoo i isi vaega o Asia i Sasaʻe, ma na suia foʻi le mamanu ma mea o loʻo faʻaogaina, e aofia ai le tele o sitaili ma mea e pei o laupapa, bamboo, palasitika ma uʻamea.

1 (1)

O loʻo tuuto atu la matou kamupani i le tofi ma le atinaʻeina o aganuʻu suʻega, e tuʻuina atu ai le tele o meafaitino ma mea faʻatau. E le gata ina ufiufi e a tatou fasi laau le ofe masani, fasilaau laupapa, ae faapena foi i le si'osi'omaga faauo palasitika chopsticks, maualuga vevela resistant u'amea sula ma isi filifiliga. O mea taitasi e filifilia ma le faaeteete ma pulea lelei ina ia mautinoa lona saogalemu, tumau ma le tausisia o tulaga faatonuina a le atunuu. O a matou oloa fa'ato'aga e alofagia e uo mai le lalolagi atoa, ma faia a matou oloa fa'atau atu vevela. Ina ia mafai ona ausia le masani o taumafa ma tulaga tumama o atunuu ma itulagi eseese, ua matou mamanuina faapitoa ma fetuunai a matou oloa mo atunuu eseese. Pe o le lapopoa, foliga poʻo le togafitiga o luga, matou te taumafai e faʻafetaui le faʻaogaina masani ma manaʻoga matagofie o tagata faʻatau i le lotoifale. Matou te talitonu i taimi uma o le mauaina ma le faʻalauiloaina o le aganuʻu suli e le gata o se faʻaaloalo mo le aganuu a Saina, ae o se sao foi i le eseesega o aganuu taumafa a le lalolagi.

I aganuu a Asia,fasilaaue fa'atusa fa'aopoopo i le fa'aaogaina e piki moni ai mea'ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Saina, e masani ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma le Confucian faʻatatau o le faʻamalieina ma le faʻaaloalo i meaʻai, faʻapea foʻi ma vailaʻau faʻaSaina masani, lea e faʻamamafa ai le taua o le faatumauina o le paleni ma le nofo lelei i itu uma o le olaga, e aofia ai le tausami.

E eseese auala e faaaoga ai fasi laau i atunuu eseese i Asia, ma e tofu le itulagi ma ona tu ma aga uiga ese pe a faaaoga laau fasilaau. I Saina, mo se faʻataʻitaʻiga, e manatu e le faʻaaloalo le taʻiina o le pito o se pesini i fasi laau aua e faamanatu atu ai ia te oe se falelauasiga. I Iapani, ina ia faʻalauiloa le tumama ma le faʻaaloalo, o se tu masani le faʻaogaina o se pea suʻega pe a 'ai ma ave meaʻai mai ipu masani.

 1 (2)

Chopsticks e le gata o se meaʻai aoga, ae o loʻo i ai foi se sao taua i tu ma aga masani a Asia i Sasaʻe. O le fa'aogaina o fasi laau e mafai ai ona fa'amama ma sa'o lelei le fa'agaoioiga o mea'ai, lea e sili ona taua mo ipu e pei o sushi, sashimi ma le dim sum. O pito pupu'e o la'au fasilaau e mafai ai e tagata 'ai ona fa'afaigofie ona pikiina mea'ai laiti, ma'ale'ale, ma fa'alelei ai mo le fiafia i le tele o mea'ai a Asia.

I se faapuupuuga, o le tala faasolopito ma le faʻaogaina o laau tootoo e fesoʻotaʻi vavalalata ma tu ma aganuu ma aga masani a Asia i Sasaʻe. Mai lo latou tupuaga i Saina i lo latou faʻaaogaina lautele i Asia atoa, ua avea fasi laau ma faʻailoga iloga o meaʻai a Asia ma le taumafataga. A'o fa'ateleina feso'ota'iga le lalolagi, o lo'o fa'aauau pea ona fa'asolo atu le taua o tooto'o i tua'oi fa'aleaganu'u, ma avea ai ma vaega fa'atumauina ma tumau o measina o mea'ai a le lalolagi.


Taimi meli: Iul-04-2024