Fa'aaogāina o La'au i mea'ai: I le tausisia o Tulaga Fa'ale-atunuu

E taua tele le sao o lanu o mea'ai i le fa'aleleia atili o foliga vaaia o mea'ai eseese. O lo'o fa'aaogaina e fa'afiafia atili ai le au fa'atau mea taumafa. Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o lanu meaʻai e faʻatatau i tulafono faʻatonutonu ma tulaga faʻapitoa i atunuu eseese. E tofu le atunuu ma ana tulafono faatonutonu ma tulaga faatonuina e faatatau i le faaaogaina o lanu o meaai, ma e tatau i le au gaosi oloa ona faamautinoa o lanu latou te faaaogaina e fetaui ma tulaga o atunuu taitasi o loo faatau atu ai a latou oloa.

img (2)

I totonu o le Iunaite Setete, o le Food and Drug Administration (FDA) e faʻatonutonuina le faʻaogaina o meaʻai. Ua fa'amaonia e le FDA le tele o lanu mea'ai gaosia e manatu e saogalemu mo le taumafaina. O nei mea e aofia ai le FD&C Red Numera 40, FD&C Yellow Numera 5, ma le FD&C Blue Numera 1. O nei pigments o loʻo faʻaaogaina i le tele o meaʻai, e aofia ai mea inu, meaʻai ma meaʻai gaosi. Ae ui i lea, o loʻo faʻatulagaina foi e le FDA tapulaʻa i luga ole maualuga faʻatagaina o nei lanu i meaʻai eseese e faʻamautinoa ai le saogalemu o tagata faʻatau.

I totonu o le EU, o lanu meaʻai e faʻatulafonoina e le European Food Safety Authority (EFSA). O le European Food Safety Authority e suʻesuʻeina le saogalemu o meaʻai faʻaopoopo, e aofia ai lanu, ma faʻatulagaina tulaga maualuga faʻatagaina mo latou faʻaoga i meaʻai. E fa'atagaina e le EU se seti o lanu mea'ai e ese mai i le US, ma o nisi lanu fa'atagaina i le US atonu e le fa'atagaina i le EU. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua faʻasaina e le EU le faʻaaogaina o nisi o vailaʻau azo, e pei o le Sunset Yellow (E110) ma le Ponceau 4R (E124), ona o popolega tau soifua maloloina.

I Iapani, o le Matagaluega o le Soifua Maloloina, Leipa ma le Uelefea (MHLW) e faʻatonutonuina le faʻaogaina o meaʻai. Ua fa'atuina e le Matagaluega o le Soifua Maloloina, Leipa ma le Uelefea se lisi o mea'ai fa'atagaina ma le maualuga o lo'o fa'atagaina i totonu o mea'ai. O Iapani e iai lana lava seti o lanu faʻamaonia, o nisi e ono ese mai i latou na faʻamaonia i le US ma le EU. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua faʻamaonia e Iapani le faʻaaogaina o le gardenia blue, o se lanu lanumoana faʻanatura na maua mai le fua o le gardenia e le masani ona faʻaaogaina i isi atunuu.

A o'o mai i lanu masani o mea'ai, o lo'o fa'atupula'ia le fa'aogaina o lanu o la'au e maua mai i fualaau 'aina, fualaau faisua, ma isi mea fa'anatura. O nei lanu faanatura e masani ona manatu e sili atu le soifua maloloina ma sili atu le faʻaogaina o le siʻosiʻomaga i isi lanu faʻapipiʻi. Ae ui i lea, e oʻo lava i lanu masani e faʻatatau i tulafono faatonutonu ma tulaga faʻavae i atunuu eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻatagaina e le EU le faʻaogaina o le beetroot extract e fai ma lanu meaʻai, ae o lona faʻaogaina e faʻatatau i tulafono faʻapitoa e uiga i lona mama ma le tuʻufaʻatasia.

img (1)

I se aotelega, o le faʻaaogaina o pigments i meaʻai e faʻatatau i tulafono faʻatonutonu ma tulaga faʻapitoa i atunuu eseese. E tatau i kamupani gaosi mea'ai ona fa'amautinoa o lanu latou te fa'aogaina e fetaui ma tulaga o atunu'u ta'itasi o lo'o fa'atau atu ai a latou oloa. Ole mea lea e mana'omia ai le iloiloina ma le toto'a o le lisi o lanu fa'atagaina, o latou maualuga fa'atagaina ma so'o se tulafono fa'apitoa e uiga i lo latou fa'aogaina. Pe synthetic pe natura, o mea'ai lanu e iai sona sao taua i le va'aia o mea'ai, o lea e taua ai le mautinoa o lo latou saogalemu ma le tausisia o tulafono faatonutonu e puipuia ai le soifua maloloina o tagata faatau.


Taimi meli: Aukuso-28-2024